Nie wrzucaj jajecznica na maśle, bo to czyjeś gotowe danie, nie wiesz ile autor dał masła. Wrzucasz osobno każdy składnik, czyli ilość jaj i ilość tłuszczu na którym smażysz. Podbiłabym tłuszcze kosztem węgli. Wrzuć około 115 tłuszczy, około 185-190g białka, reszta węgle. Na kolacje wrzucaj węgle [...]
co do makaronu rozumiem że tw 200g to już po ugotowaniu jest bo z tabel tak wynika, ryże 150g przed ugotowaniem ? Zmieniłem wartości odżywcze makaronu. Nie wiem czy o to Ci chodziło.. Zawsze odmierzam 150g makaronu przed ugotowaniem, a wiadomo po ugotowaniu napęcznieje i jest go trochę więcej. Jak mam w takim razie to liczyć? Wędliny i orzechy [...]
Możesz mi coś doradzić? Jestem już 8 tydzień na diecie low FODMAP (faza eliminacyjna). Wyeliminowałam wszystkie produkty które uwielbiałam np banany, chleb pszenno-orkiszowy domowej roboty na zakwasie. Bardzo się poświęciłam dla tej diety, strasznie pilnuje ilości tego jem. Po 2 tygodniach była poprawa - brzuch się zmniejszył, nie bolał. Natomiast [...]
[...] z wodą, oraz płyn (może to być woda, mleko, maślanka czy nawet piwo). Także nie ma w tym nic dziwnego, że 50% ciasta może stanowić woda, biorąc pod uwagę zakwas oraz samą wodę dodawaną do mąki. Olej natomiast jest jedynie dodawany do posmarowania foremki, w której wypiekany był chleb. Stosowany jest aby łatwiej było wyjąć pieczywo z foremki.
U mnie chleb jedynie w formie cheata bardzo rzadko. Ale umnie dieta jest raczej specyficzna. Chleb to produkt podwójnie przetworzony, ja generalnie unikam takich produktów. Tak jak ktoś pisał można zrobić samemu. Moja czasem robi żytni na zakwasie. Tylko szybko czerstwy się robi. I jakie profity zauważyłes w nie jedzeniu chleba? Bo ja w chlebie [...]
[...] na zakwasie / drozdzach z dobrej jakosci maki Ja nie pisalem o pieczywie domowej roboty. Tylko o tym co jest w sprzedazy w sprzedazy rowniez mozna znalezc dobrej jakosci chleb bez jakichkolwiek dodatkow chemicznych Tak mozna kupic ale tak jak dzis bylo napisane - nie kazdego stac. A ja pisze o produktach dostepnych normalnie w sklepach. Bo [...]
U mnie chleb jedynie w formie cheata bardzo rzadko. Ale umnie dieta jest raczej specyficzna. Chleb to produkt podwójnie przetworzony, ja generalnie unikam takich produktów. Tak jak ktoś pisał można zrobić samemu. Moja czasem robi żytni na zakwasie. Tylko szybko czerstwy się robi. I jakie profity zauważyłes w nie jedzeniu chleba? Bo ja w chlebie [...]
U mnie chleb jedynie w formie cheata bardzo rzadko. Ale umnie dieta jest raczej specyficzna. Chleb to produkt podwójnie przetworzony, ja generalnie unikam takich produktów. Tak jak ktoś pisał można zrobić samemu. Moja czasem robi żytni na zakwasie. Tylko szybko czerstwy się robi.
[...] gdzie wiecej w skladzie jest E, niz produktow do jego wyrobu, ale nie widze absolutnie nic zlego w pieczywie domowej roboty, na zakwasie / drozdzach z dobrej jakosci maki Ja nie pisalem o pieczywie domowej roboty. Tylko o tym co jest w sprzedazy w sprzedazy rowniez mozna znalezc dobrej jakosci chleb bez jakichkolwiek dodatkow chemicznych
[...] na zakwasie / drozdzach z dobrej jakosci maki Ja nie pisalem o pieczywie domowej roboty. Tylko o tym co jest w sprzedazy w sprzedazy rowniez mozna znalezc dobrej jakosci chleb bez jakichkolwiek dodatkow chemicznych Tak mozna kupic ale tak jak dzis bylo napisane - nie kazdego stac. A ja pisze o produktach dostepnych normalnie w sklepach. Bo [...]
I nie , żebym uważała, że zjedzenie czegoś na proszku zaraz powoduje choroby i tycie - ale tu jest tego proszku i innej chemii bardzo dużo. Dawniej ludzie zjadali chleb robiony generalnie na zakwasie, bułki na drożdżach, a ciasta czy inne wyroby na proszku tylko jako dodatek do diety... A teraz takie chemiczne pieczywo często jest podstawą, a [...]
Co do produktów z jakich korzystamy to kwestia mocno indywidualna. Mi nawet manna ciężko się trawi i ogolnie produkty pszeniczne. Natomiast nawalone błonnikiem owsiane czy chleb żytni na zakwasie leza idealnie. Nabiał trawie dobrze ale po nim pojawia mi się jak by śluz w gardle i nie mogę tego się pozbyć później co powoduje lekki dyskomfort. Z [...]
[...] dżem wiśniowy, mus jabłkowy, owoce, warzywa, jogurt naturalny, smietana bita, 300g cytrusów 7. 300g mięsa z ud z kurczaka, 300g zupy brokułowo-ogórkowej (w tym ziemniaki), chleb zytni razowy na zakwasie (200g), warzywa, 300g cytrusów 7. 150g mięsa z ud kurczaka, 200g zupy brokułowo-ogórkowej (w tym ziemniaki), 150g chleba zytniego razowego na [...]
Co do produktów z jakich korzystamy to kwestia mocno indywidualna. Mi nawet manna ciężko się trawi i ogolnie produkty pszeniczne. Natomiast nawalone błonnikiem owsiane czy chleb żytni na zakwasie leza idealnie. Nabiał trawie dobrze ale po nim pojawia mi się jak by śluz w gardle i nie mogę tego się pozbyć później co powoduje lekki dyskomfort. Z [...]
[...] własnej krowy która na tarasie iglaki żarła - ale z mleka ze sklepu. I też mi bardziej smakował! I też miałam frajdę że różne szczepy grzybków/bakterii różne smaki dawały. I chleb żytni na zakwasie też piekę z mąki kupnej - chociaż z młyna a nie ze sklepu... Lubię umieć to robić jako czysta miastowa kobita. A i masło też kiedyś robiłam z kupnej [...]
A dlaczego akurat maka pszenna jest zla, czyzby maka pszenna nie mogla byc pelnoziarnista? Razowy moze byc zarowno, chleb pszenny jak i zytni, razowy chleb de facto nie musi byc robiony na zakwasie, moze byc rownie dobrze robiony na drozdzch nie zmienia to faktu ze jest z maki razowej. Nazwa razowy pochodzi od sposobu mielenia ziarna (raz [...]
Drożdże towar deficytowy, więc może lepiej na zakwasie %-). Nigdzie mi się nie spieszy. Mojego ulubionego głęboko mrożonego odpiekanego chleba bez drożdży z Lidla mam pod dostatkiem :-D Najpierw zrób zakwas ;-) Chleb na maślance Zaczyn 60g startera zakwasu (przepis na to znajdziesz w necie) 200g mąki żytniej typ 720 180ml wody Ciasto właściwe 350g [...]
co do białego to fakt. Zytni razowy bardzo ciężko dostać, ja znam tylko 2 miejsca, w których żytni razowy na zakwasie sprzedają tylko rzadko kiedy mi się chce robić wycieczkę specjalnie po chleb
[...] nalesnik z miesem Brokuły z masłem, czosnkiem i prażonymi migdałami Pierogi z truskawkami Schab w sezamie Szynka domowa pieczona Pstrąg marynowany bez octu Kanapki z chlebka kalafiorowego z kurczakiem,masłem i rukolą Strona 22 Sałatka z kalafiora kurze serduszka Leszcz z pieca Omlet z bobem Pasta z wędzonych szprotek Placek z batata [...]
Hmm to tak - warzyw nie wliczaj, tylko strączkowe i korzeniowe. Masz za dużo nabiału, powinno go być do 150g dziennie. Kurczak jest ok, jeśli kupiony od chłopa a nie w mięsnym;-) natomiast indyk - jeśli to gotowe mielone, to zazwyczaj zawiera soję i kilo wypełniaczy. Lepiej poprosić o zmielenie w sklepie albo samemu:-)) Chleb tylko żytni razowy [...]